Waarom doen we dit?

Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Met de Week Zonder Vlees roepen we deelnemers op om een week het vlees te laten staan. Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij dierlijke producten worden afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees en vis eten is een kleine moeite, maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees te consumeren tijdens de Week Zonder Vlees verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Hoeveel je precies bespaart door één week geen vlees te eten?

95 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 18,3 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de veehouderij zelf. 18,3 kg CO2-equivalenten staat gelijk aan zo’n 95 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus zo’n 95 km autorijden!

1.275 gram dierenvlees

Als je ervoor kiest vlees een dagje te laten staan, bespaar je zo’n 182,2 gram vlees per dag. Dit bestaat uit zo’n 69 gram rood vlees (zoals varken en rund), 35 gram gevogelte (zoals kip en kalkoen), 50 gram bewerkt vlees (denk bijvoorbeeld aan vleeswaren of worst) en 28 gram vis. Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Week Zonder Vlees dus 1.275 gram dierenvlees bespaard!

Dagje geen vlees gedurende een heel jaar?

Ben je door de Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet bespaar je meer dan 700 kilometer rijden met de gemiddelde auto. Stel je voor hoe erg die impact optelt als je meerdere dagen per week plantaardig zou eten! Het is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat!

Wageningen University & Research (WUR) berekende voor ons de besparingscijfers van de Week Zonder Vlees. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken gaan hun berekeningen uit van het vervangen van vlees door plantaardige vleesvervangers zoals veganistische burgers, peulvruchten, noten, zaden, en andere vleesvervangende producten. In het rapport van WUR is te lezen wat de verschillen in besparing zijn tussen het vervangen op één dag per week en zeven dagen per week. Lees hier het volledige onderzoek!