Virginie Dupont

Hoi Virginie, kan je je kort even voorstellen? 
“Ik ben de oprichtster van het vertaalbureau talkie-walkie en het magazine kuisine.van kuisine, een online magazine dat vanaf januari 2024 ook op papier beschikbaar zal zijn. Ik bespreek daarin de Vlaamse cultuur vanuit de keuken, om zo Vlamingen en Franstaligen dichter bij elkaar te brengen.” 


Welke rol speelt vegetarisch eten in jouw leven?
  
“Ik ben flexitariër en vind het belangrijker om voor lokale producten te kiezen dan het onderscheid tussen vlees en groenten te maken.  

Voor mij is eten veel meer dan alleen je lichaam voeden. Eten is een vorm van ontspanning, troost en nieuwe dingen ontdekken. En vegetarisch koken is duidelijk een manier om nieuwe groenten en ingrediënten te ontdekken, zoals peulvruchten, zaden en noten. Het is natuurlijk ook een manier om de ecologische problemen (de helft van de koolstofuitstoot van de agrovoedingsindustrie is afkomstig van de productie van vlees en producten van dierlijke oorsprong) en gezondheidsproblemen (ongezonde voeding, obesitas) die verband houden met voeding te bestrijden”. 


Wanneer ben je zelf bewust begonnen met minder vlees te eten?
“Nu woon ik in de stad, maar ik ben afkomstig uit Rahier, een klein Waals dorpje. Mijn ouders hebben altijd een moestuin gehad en hebben ook altijd aandacht besteed aan de herkomst van het voedsel dat op ons bord terechtkwam. Bij ons thuis was zelfgemaakt eten heilig. Maar de trigger was de interesse ik kreeg, in 2013 denk ik, in de samenstelling van mijn cosmeticaproducten! Sindsdien let ik steeds meer op wat ik op mijn huid smeer en wat ik binnenkrijg …” 


Waarom wil je je inzetten als ambassadrice van de Week zonder Vlees?
“Heb je ‘Rundskop’ gezien, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol? Die film zou genoeg moeten zijn om zelfs je meest vleesverslindende vrienden te overtuigen om minder steak te eten … Aangezien het veranderen van onze eetgewoonten een van de meest doeltreffende manieren is om de klimaatverandering tegen te gaan, heb ik ermee ingestemd om ambassadrice te worden van de Week Zonder Vlees in de provincie Luik om het publiek bewust te maken van de veelzijdigheid van de vegetarische keuken die inventief, ludiek en overheerlijk is.”  


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?

“Geloof niet wat ze zeggen: tekorten komen zelden voor. Wist je dat gladiatoren vegetariërs waren? (Haha) Wees open-minded en varieer je geneugten. En pas de regel van drie toe: knapperig, zacht, sappig.” 


Kan je ons een vegetarisch recept geven?
“In het kader van de Week Zonder Vlees organiseer ik op donderdag 26 oktober om 19 uur een etentje bij Festin in Luik. Chef Stephanie Wouters stelt een vegetarisch 4-gangenmenu voor, met onder andere deze kroketten to die for … “ 

 

Champignonkroketten

Ingrediënten
Voor de kroketten

  • 1 bakje Parijse champignons
  • 1 dl groentebouillon
  • 2 el gezouten sojasaus
  • Enkele takjes verse dragon
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 flesje donker bier van Black
  • 2 el bloem
  • 2 el olie
  • 1 teentje look
  • 1 ei
  • Panko
  • Zout
  • Peper uit de pepermolen

Voor de mayonaise

  • Het sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • Maïs- of zonnebloemolie
  • Enkele takjes dragon
  • Zout
  • Peper uit de pepermolen

Voor de salade

  • 100 g spinazie
  • 50 g pecannoten
  • 3 middelgrote zoete aardappelen
  • ½ granaatappel
  • ½ venkel
  • Dragon
  • Honing
  • Notenolie
  • Vinaigrette frambozenazijn


Bereidingswijze
Voor de kroketten
1. Snij de champignons in kleine stukjes.
2. Bak de champignons in een beetje boter. Breng op smaak met veel peper en een beetje zout.
3. Voeg de dragon toe, het bier, de mosterd, de bouillon en de sojasaus.

4. Maak de roux door de olie en de bloem te verwarmen. Voeg geleidelijk de champignons en wat kookvocht toe, en zorg dat het heel goed indikt.
5. Giet de mengeling in een ovenschotel en laat heel goed afkoelen.
6. Maak bolletjes van het champignonbeslag, haal ze door een opgeklopt eitje en rol ze daarna door de panko. Herhaal dit nog een keer en leg ze even apart.
7. Zet de frietketel op 180° en bak de kroketten.
 

Voor de mayonaise
1. Neem een maatbeker en breek het ei erin, kruid met peper en zout.
2. Pers de halve citroen ero
ver uit.
3. Voeg
de mosterd toe en een beetje olie.
4. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en trek de staafmixer naar boven
. Giet er traag meer olie bij en blijf met de mixer dezelfde beweging maken. Je voelt automatisch wanneer de mayonaise klaar is. Mix tot je een gladde massa hebt. 
 

Voor de salade
1. Schil de zoete aardappel en snij hem in een brunoise van ongeveer ½ cm. Kook kort en laat afkoelen.
2. Snij de venkel flinterdun met een mandoline en mix onder de afgekoelde zoet
e aardappel.
3. V
oeg ook de spinazie, de noten en de pitjes van een halve granaatappel toe.
4. Voeg een vinaigrette van frambozenazijn
toe en 1 lepeltje honing, notenolie en dragon.