Tekla Vancleynenbreugel

Hi Tekla, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Tekla, ik ben 30 jaar oud. Vijf jaar geleden zijn wij ons veganistisch restaurant Lento in Hasselt begonnen. In het begin was dit een behoorlijk spannende stap. Mensen keken ons vreemd aan en twijfelden of het zou kunnen slagen. Maar al vrij snel begonnen we goed te draaien. We waren één van de eerste restaurants die volledig vegan waren. In het begin was het heel kleinschalig en deden mijn man en ik alles met z’n tweeën, maar inmiddels zijn we flink gegroeid en hebben we een volledig team. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we ons tweede restaurant in Antwerpen geopend. En binnen enkele maanden zal er ook  een veganistische snackbar in Leuven bijkomen!”


Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw leven?
“We waren al langer geïnteresseerd in gezonde voeding, aten af en toe al eens een weekje veganen probeerden veel dingen uit. Toen mijn moeder een aantal jaar geleden borstkanker kreeg ben ik dieper gaan onderzoeken hoe voeding van invloed kan zijn op je gezondheid. Ik heb toen veel documentaires gezien en veel gelezen over het onderwerp. Hierdoor realiseerde ik me dat we echt moesten stoppen met het eten van vlees en zuivel. Op 1 januari 2018 hebben mijn man en ik dit als ons goede voornemen gemaakt. Het is het enige goede voornemen dat we ooit hebben volgehouden, haha!

Voordat we zes jaar geleden de overgang naar een veganistisch dieet maakten, waren we échte vleeseters. Ons verlangen om die smaken in de veganistische keuken terug te brengen was een van de redenen waarom we ons restaurant zijn begonnen. We merkten namelijk dat het moeilijk was om uit eten te gaan en de gerechten te vinden die we lekker vonden. De keuze voor het veganisme heeft ons leven dus op vele manieren veranderd. We hebben twee kinderen die we ook plantaardig opvoeden. Het is voor ons een levensstijl geworden waar we niet meer over hoeven na te denken.”


Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?
“We vinden het belangrijk dat mensen meer kennis krijgen over de impact van vlees en zuivel op de dieren, onze gezondheid en het klimaat. Er is meer en meer kennis bij de mensen, zeker vergeleken met een aantal jaar geleden. Maar toch merken we dat heel veel mensen niet beseffen wat de impact is van wat ze eten. Ons doel is daarom om mensen op een positieve manier bewuster te maken. Dit doen we graag door middel van heerlijk eten! Daarbij willen we niemand dwingen om compleet veganistisch te worden, maar zijn we echt op zoek naar dat stukje bewustwording. Zelfs als iemand één dag per week minder vlees eet is dat al een positieve stap!”


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
“Ik denk dat het tegenwoordig best makkelijk is om te beginnen met minder vlees eten. 20 jaar geleden leek dit een stuk uitdagender. Mijn tip is om eens een uitgebreid kijkje te nemen in de supermarkt, er zijn al zo veel vleesvervangers beschikbaar! Wanneer je net de overgang maakt is het leuk om je favoriete klassieke vleesgerechten na te maken met deze vleesvervangers. Zo merk je dat je niet per se je hele eetpatroon drastisch hoeft te veranderen!”

“Als je wilt beginnen met minder vlees eten hoef je niet per se je hele eetpatroon drastisch te veranderen” 


Kun je iets vertellen over jouw favoriete plantaardige gerecht?  

“Mijn man eet heel graag Aziatisch. Dit is ook een hele toegankelijke keuken voor vegans. Ikzelf eet graag de simpele gerechten zoals aardappelen met groente en een vleesvervanger. Dit vinden mijn kinderen ook vaak het lekkerst!”