Hi Ségolène, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben een diëtiste en voedingsdeskundige in Brussel gespecialiseerd in plantaardige voeding. Ik doe consulten met allerlei soorten mensen, van omnivoren en flexitariërs tot mensen die volledig vegan eten. Tijdens deze consultaties moedig ik de mensen aan om meer plantaardig te eten. Ik beschouw het al als een overwinning als mensen zelfs maar één keer vlees laten liggen. Verder werk ik ook als projectmanager bij GoodPlanet.”
Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw leven?
“Toen ik 14 jaar oud was ben ik vegetariër geworden, omdat het me op dat moment logisch leek: ik vond de smaak van vlees nooit lekker. Het is een langzaam proces geweest waarbij ik steeds minder vlees ben gaan eten, totdat ik uiteindelijk helemaal geen vlees meer at.
Tijdens het eerste jaar van mijn studie had ik een vak waarbij ik wetenschappelijke papers moest lezen. Daar kwam ik toevallig een paper tegen over plantaardig eten en de voordelen daarvan. Hierna heb ik nog wat meer onderzoek gedaan, en daarna ben ik op mijn negentiende vegan geworden. Ik doe dit dus al jaren – het voelt voor mij als een tweede natuur. Ik volg graag het seizoen qua groenten en ben hier ook creatief mee. Ik maak gezond en lekker eten waarbij ik speel met kleuren en texturen!”
“Ik beschouw het al als een overwinning als mensen zelfs maar één keer vlees laten liggen.”
Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?
“Ik ben heel erg gepassioneerd over plantaardig eten. Als ik mijn kennis over voeding kan overdragen op het mainstream publiek doe ik dat graag. Ik hoop dat met de tips die ik geef mensen minder vlees gaan eten. Ik vind het hierbij wel belangrijk dat de voedingsbehoeften gehaald worden. Ik heb dezelfde waarden als de Week Zonder Vlees, dus ik draag er graag aan bij!”
Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
“Het is één ding om het vlees uit je voedingspatroon weg te halen, maar het is een ander ding om dit te vervangen door een goede plantaardige eiwitbron. Mijn tip is om langzaam noten, zaden, bonen, eieren, en vleesvervangers in je dieet te introduceren. Vooral cashewnoten, pecannoten en chiazaden zijn mijn favorieten. Zo krijg je op een plantaardige manier veel eiwitten binnen!”
Kun je iets vertellen over jouw favoriete plantaardige recept?
“Spring rolls zijn echt mijn favoriet! Ze zijn heel makkelijk te maken: je snijdt alle groenten die je lekker vindt en je creëert een soort regenboog!”
Ook de spring rolls van Ségolène maken? Vind hieronder het recept!
Ségolène’s springrolls
Ingrediënten
voor 4 personen
- 12 rijstvellen
- 250 gr smoked tofu
- Groentes naar keuze: kool, wortelen, koolrabi, salade, komkommer
- Extra: mango of kiemzaden
- Verse munt of koriander
- Optioneel: 100 g rijstvermicelli
voor de pindasaus
- 2 tot 3 el pindakaas
- 1 el kokend water
- Sap van 1 limoen
- 2 el sojasaus
- 3 el soja kookroom
- Optioneel: 1 el hete saus
Bereidingswijze
1. Schil en snijd de groenten en tofu in dunne staafjes en was de verse kruiden. Je kunt de tofu ongeveer 5 minuten bakken in 1 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie). (Optioneel: Giet kokend water over de vermicelli. Laat 3 tot 6 minuten weken in het hete water. Spoel daarna af met koud water en koel af).
2. Maak een bord licht vochtig en week het rijstpapier erin om het zacht en buigzaam te maken en leg het vervolgens op het werkblad.
3. Leg de verschillende ingrediënten op het vel rijst, vouw dan de linker- en rechterkant naar het midden en rol op als een sigaar.
4. Doe hetzelfde met de rest van de ingrediënten.
5. Voeg voor de saus alle ingrediënten samen en meng met een garde.