Sarah Claeys & Anton Huilmand

Hi Anton & Sarah, wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijks leven?
Sarah: “Ik ben Sarah, ik volg de master psychologie aan de Universiteit van Gent.

Anton: “En ik ben Anton, 26 jaar oud, en ik werk in de farmaceutische robotica.”

Sarah: “We hebben elkaar 7 jaar geleden ontmoet op een studentenjob in de horeca, en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Als koppel hebben we een duidelijke missie: plantaardig eten toegankelijk maken voor iedereen! Daarom hebben we in 2020 samen Vegansa opgericht, een cateringbedrijf wat zich focust op vegan comfort food. We willen met ons bedrijf laten zien dat veganistisch eten wel degelijk superlekker is, en helemaal niet alleen maar bestaat uit wortels, sla en quinoaburgers. We hebben geprobeerd om de typische Belgische kost na te maken. Na veel finetunen en (heel veel) proeven, kwamen we uit op recepten die onze oma’s zelfs versteld doen staan.

Anton: “Naast ons cateringbedrijf zijn we ook al even bezig met ons fast & casual concept: OhMA! We kijken daarom ook vol verwachting uit naar de opening van ons allereerste restaurant later dit jaar.”

Sarah: “We willen met ons cateringbedrijf laten zien dat veganistisch eten wel degelijk superlekker is, en helemaal niet alleen maar bestaat uit wortels, sla en quinoaburgers.”


Wat voor rol speelt plantaardig eten in jullie leven?
Sarah: “In 2020 begonnen we steeds meer na te denken over de impact van onze voedingskeuzes. Daarom deden we onderzoek naar van waar ons eten kwam, welk effect dit heeft op onze planeet, op ons lichaam, en op de dieren. Daardoor kwamen we uiteindelijk tot de conclusie dat de overproductie van vlees, melk, honing, eieren en zuivel leidt tot het aftakelen van de planeet, tot pijnlijk veel leed van dieren, en tot een minder gezond lichaam. We besloten dat hier verandering in moest komen en schakelden in één week over naar een veganistische levensstijl!”

Anton: “De boodschap die wij willen uitdragen met onze plantaardige activiteiten is: be kind to every kind! Als individuen moeten we respect hebben voor alles en iedereen. Het is belangrijk om zorg te dragen voor elkaar, de planeet, en alle bewoners erop. Als je stilstaat bij de gevolgen van jouw acties, wordt deze plek gelijk een heel stuk mooier.”


Waarom willen jullie je inzetten als ambassadeurs van de Week Zonder Vlees?
Sarah: “Wij staan volledig achter het initiatief van de Week Zonder Vlees en zetten ons daarom graag in als ambassadeurs. We zetten graag de schijnwerpers op de positieve impact die deze week heeft op ons waterverbruik, de CO2-uitstoot, ons lichaam, en nog zo veel meer. Er worden recepten gedeeld, er zijn tips en tricks voor alternatieven, en vragen over voedingsstoffen worden beantwoord. En dit alles zul je ook nog eens delen met alle andere deelnemers! Kortom: je staat er niet alleen voor.”


Wat is jullie ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
Anton: “Onze ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar is: geloof in jezelf! We begrijpen dat het verwijderen van de dierlijke producten van je bord een grote en moeilijke stap kan lijken, maar wees geduldig met jezelf en houd in gedachten waarom je dit doet.”


Kunnen jullie iets vertellen over jullie favoriete vegetarische recept?
Sarah: “Ons favoriete recept is natuurlijk het geheime recept van onze vegan stoverij! Na tientallen keren uittesten, veranderen, proeven, en laten goedkeuren door onze naasten kwamen we uit op het recept waar inmiddels al veel mensen van gesmuld hebben. Dit van zowel vleeseters, vegetariërs, als vegans. Plantaardige stoverij met frietjes en mayo, niets kan hier tegenop!”

Ook deze heerlijke stoverij proeven? Dat kan vanaf december in Sarah & Anton’s nieuwe restaurant in Gent (Gebroeders Vandeveldestraat 6)!