Quiz: Wat voor vegetarische kok ben jij? 

Een cappuccino met haverdrink, shoarma van oesterzwammen en een lasagne met linzen – draai jij hier je hand niet voor om of breekt het klamme zweet je al uit? Hoe jouw eetpatroon er ook uitziet, op onze website vind je genoeg inspiratie voor iedere vega kok.  

Benieuwd wat voor vegetarische kok jij bent? Met deze quiz helpen we je de recepten te vinden die het beste bij jou passen. Veel quiz- en kookplezier! 

 

Als ik haast heb, maak ik nog even snel een…

A. Boterham met kaas of (vegetarische) boterhamworst – never gets old!
B.
Ik maak vaak te veel, dus heb altijd nog wel iets in de koelkast liggen van de dag ervoor.
C.
In elkaar geflanste wrap. Vaak zie ik pas echt wat ik erop gedaan heb wanneer ik begin met eten… 

 

Als ik in de supermarkt ben gaat standaard in mijn mandje…

A. Mijn favoriete vlees(vervanger), daar kan ik altijd wel een gerecht mee verzinnen.
B.
Veel verschillende groenten. Ik vind ze (behalve spruitjes) echt allemaal lekker!
C.
Tofu, tempé of seitan om lekker te marineren. 

 

Mijn cappuccino drink ik…

A. Met melk, wat anders? Maar eigenlijk drink ik mijn koffie gewoon zwart.
B.
Soms met melk en soms met haverdrink, soms drink ik liever een kop thee, andere dagen een chai latte! Net waar ik zin in heb.
C.
Met een plantaardig alternatief voor melk op basis van haver of erwten. En het liefst maak ik die plantaardige drank zelf! 

 

’s Ochtends ontbijt ik het liefst met…

A. Een boterham met kaas of hagelslag. Dat doe ik al jaren zo, en gaat ook niet veranderen!
B.
Ik houd niet zo van ontbijten, maar als ik het doe, neem ik het liefst iets lichts zoals (plantaardige) yoghurt met muesli.
C.
Overnight oats met chiazaad en fruit. Die maak ik lekker de avond van tevoren klaar. 

 

Mijn favoriete vervanging voor vlees is…

A. Een kant-en-klare plantaardige burger. Lekker makkelijk en zelf op smaak te brengen met mijn favoriete toppings.
B.
Peulvruchten, je kan er oneindig mee variëren. Bonen, kikkererwten, linzen; kom maar door!
C.
Paddenstoelen, ze hebben een goede vlezige structuur. Wist je dat ze bijvoorbeeld heerlijk zijn op de BBQ? 

 

Als ik een borrel organiseer, serveer ik sowieso…

A. Kaashapjes en (vegetarische) worstenbroodjes. Lekker klassiek maar altijd goed!
B.
Bieterballen en oesterzwamkroketten; er zijn zoveel verrassende vega(n) snacks te ontdekken.
C.
Zelfgemaakte borrelhapjes en snackgroenten met dipjes. Heerlijk om de hele middag daarvoor in de keuken te staan! 

 

Het volgende kookboek dat bij mij op de boekenplank komt te staan is…

A. ‘Vleesch’ van De Vegetarische Slager – een ode aan vleesklassiekers.
B.
‘Vega feest’ van Nina Olsson – wereldse gerechten voor sharing dinners.
C.
‘Vegan soul food’ van Jason Tjon Affo – de meest kleurrijke recepten. 

 

Als ik één gerecht elke week zou moeten eten, is dat…

A. Een simpele maar lekkere (vegetarische) pasta bolognese.
B.
Wat een onmogelijke vraag! Het liefst eet ik elke dag iets anders!
C.
Ik ben enorm fan van peulvruchten, dus een chili sin carne of linzenschotel gaat er wel in! 

 

Mijn favoriete food documentaire is…

A. Chef’s Table, waarin je een kijkje krijgt in de keukens van topchefs.
B.
The Game Changers, over de voordelen van een plantaardig dieet voor sporters.
C.
Seaspiracy, over de impact van visteelt op de oceanen en het milieu. 

 

Welke van de volgende beschrijvingen past het beste bij jouw kookstijl als vegetarische kok?

A. Ik hou van klassieke gerechten met een vegetarische twist.
B. Ik experimenteer graag met exotische smaken en ingrediënten.
C. Ik laat me inspireren door de seizoenen en maak graag gerechten met lokale ingrediënten.

 

De meeste A… jij bent een gewoontedier! 

De vegetarische keuken is jou niet meer helemaal vreemd, maar je kan af en toe nog best wat inspiratie gebruiken. Je grijpt vaak terug op je favoriete recepten en ziet een ingrediëntenlijst het liefst met max. 6 ingrediënten. Vleesvervangers zijn jouw go to ingrediënt, en een klassieke schotel met een plantaardige kipschnitzel gaat er bij jou best in.

 

De meeste B… jij bent een variatie fan! 

Jij houdt van experimenteren met vegetarische recepten, maar volwaardig plantaardig zonder vleesvervangers is jou nog net een stap te ver. Voor een vegan curry met kikkererwten draai jij je hand niet om, al wissel je die graag af met een wokgerecht met vegetarische kipstukjes of probeer je eens iets nieuws uit met een nieuw ingrediënt zoals zeewier. Jij bent fan van variatie, en daar helpen wij je graag bij! 

 

De meeste C… jij bent een vegetarische voorloper! 

Een lasagne met vega(n) gehakt? Zeker lekker, maar jij weet ook hoe je een groentelasagne met linzen en paddenstoelen zó lekker maakt, dat de hele schaal opgaat. Als liefhebber van plantaardig eten weet je welke voedingsstoffen je binnen moet krijgen en hoe je daaraan kunt komen, met of zonder vleesvervangers. Het lezen van etiketten is jouw hobby en je kent de dierlijke E-nummers inmiddels uit je hoofd. Je experimenteert graag met nieuwe recepten en staat het liefst het hele weekend in de keuken.