Pierre Bastien

Hi Pierre, wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?
“Hi, ik ben Pierre Bastien! Ik ben senior partner bij Roland Berger, een strategisch adviesbureau gevestigd in Brussel. Ik help bedrijven en de publieke sector bij hun strategische transformaties, en dan vooral als het gaat om de ecologische transitie.” 

Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw leven?
Ik ben geen vegetariër, maar ik moet zeggen dat ik er steeds meer en meer van houd om vegetarisch te koken. Dit is echt gegroeid over de jaren heen, en het heeft echt een boost gekregen omdat ik er tijdens mijn werk ook dagelijks mee bezig ben! Op mijn werk ben ik namelijk voor verschillende projecten heel veel bezig met decarbonisatie van de economie en watermanagement. Daardoor ging ik steeds meer nadenken over hoe we zelf een rol kunnen spelen bij de klimaatverandering. Ik wilde bewuster in mijn keuzes worden, en dit begint natuurlijk met wat ik op mijn bord leg.” 

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?
“Het gaat voor mij vooral om het vergroten van het bewustzijn! We moeten ons eetpatroon aanpassen maar hierbij natuurlijk het plezier dat we uit eten halen wel behouden. We moeten nieuwe horizonnen ontdekken! Ik wil graag dat iedereen kan genieten van een heerlijke maaltijd zonder vlees.” 

“Ik wil graag dat iedereen kan genieten van een heerlijke maaltijd zonder vlees.” 

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
“Als je tegenwoordig naar de supermarkt gaat, zijn er veel vegetarische opties beschikbaar. Je hoeft écht niet ineens heel anders te gaan koken! 

Verder zijn er tegenwoordig onwijs veel plantaardige recepten online te vinden waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Mijn tip is om het gewoon een kans te geven, te experimenteren, en te ontdekken of je het lekker vindt. Vegetarisch koken is namelijk écht niet moeilijker dan wat we vandaag de dag ‘normaal’ vinden.” 

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“We eten steeds vaker dahl, een Indiase curry gemaakt van linzen! Dat is weer eens wat anders dan een traditionele lasagne of gratin, en mijn kinderen vinden het ook echt lekker. Het pluspunt: dahl is ook nog eens gemakkelijk op voorhand te maken, wat ideaal past bij ons chaotische werkleven!”