Isabel | Initiatiefneemster van de Week Zonder Vlees

Lees hieronder de ervaringen van Isabel, initiatiefneemster van de Week Zonder Vlees!


Wanneer ben je zelf vegetariër geworden? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?

“Ik ben vegetariër sinds m’n negende. Eigenlijk het eerste moment dat ik me realiseerde dat de koe in de wei, dezelfde koe was als op mijn bord. Echt een keuze vanuit het dierenleedperspectief dus. Ik vind het wel bijzonder dat ik me daar zo jong van bewust was. Mijn ouders aten op dat moment gewoon vlees en op school was ik de enige vegetariër.”


Had je op dat moment andere vegetarische voorbeeldfiguren in je omgeving of heb je het echt zelf moeten uitvinden?
“Nee, eigenlijk was ik echt de enige. Mijn ouders waren vegetariër in hun studententijd. Ze zijn bij mijn geboorte weer vlees gaan eten, dus ze aten niet zoveel vlees en waren wel heel begripvol voor mijn keuze. Verder had ik niet echt voorbeeldfiguren. Grappig eigenlijk hè, dat je dat zo jong helemaal zelfstandig beslist.”


Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, vegetarisch eten wordt nu echt een maatschappelijke trend?

“Ik herinner me niet zozeer één moment, maar heb wel heel erg de verschuiving meegemaakt. Heel bewust ook. Ik herinner me dat mijn ouders me meenamen naar een chic restaurant in Frankrijk. Daar kregen we meerdere gangen te eten, heel exclusief, maar voor mij bestond één van de gerechten uit groene slablaadjes. That’s it. Dat geloof je toch niet? In 2012 ofzo opende &samhoud met chef Moshik Roth de deuren, ook zo’n exclusief restaurant, en zij presenteerden vanaf de start een volledig groentemenu. Dat was wel een moment dat ik dacht: hèhè. Sindsdien is het razendsnel gegaan, heel veel mensen komen nu naar me toe om te vertellen dat ze ook geen vlees meer eten, of veel minder vlees eten, of vegetarisch eten zo lekker vinden. Heel leuk is dat. Tegenwoordig heeft bijna iedereen er wel affiniteit mee, minder vlees wordt langzaam mainstream.”


Wanneer is vegetarisch eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
“Tijdens mijn studententijd ging ik voor het eerst echt voor mezelf koken, boodschappen doen, etc. Ik raakte verstrikt in de vele pakjes en zakjes, wereldgerechten, bergen kaas en weinig creativiteit. Ik voelde me niet fit, zat niet goed in m’n vel en had eigenlijk geen idee meer wat nu eigenlijk gezond eten was. Toen ben ik heel veel gaan lezen, heb ik met een diëtist gesproken en ben ik veel tijd in de keuken gaan doorbrengen. Toen ontdekte ik eindelijk alle soorten groenten, granen en peulvruchten. Er ging een wereld voor me open! Binnen een maand voelde ik me zoveel beter en had ik zoveel plezier in de keuken. Dat wilde ik delen met anderen, dat was het begin van De Hippe Vegetariër in september 2013. De Hippe Vegetariër is inmiddels uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland, en inmiddels heb ik ook drie kookboeken gepubliceerd! Dat had ik tien jaar geleden nooit kunnen dromen.”


Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw vegetarische activiteiten?

“De Hippe Vegetariër wordt inmiddels gerund door een team dat dagelijks mensen inspireert met de lekkerste gerechten uit de rijke vegetarische keuken. Maar in 2017 begon het te kriebelen om meer te doen. Ik begon met brainstormen over de eerste Week Zonder Vlees, die ik uiteindelijk in 2018 van de grond wist te krijgen. Dit werd een groot succes in Nederland. Al snel verruilde ik dus mijn keukentafel voor een bureau, en bouwde ik een team en een kantoor. Inmiddels heeft de Week Zonder Vlees z’n zesde editie beleefd en is het initiatief in Nederland uitgegroeid tot de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. En… we gaan de campagne in samenwerking met Europese Unie naar Europa brengen! WAUW. Hiermee bewegen we de massa een stapje in de goede richting. Dat is een missie waar ik enorm gepassioneerd over ben.  Hoewel ikzelf dus vol overtuiging vegetarisch eet, geloof ik heel erg in het flexitarisme. Als straks heel Europa 4 dagen in de week geen vlees eet, is mijn missie geslaagd!”


Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld vegetarisch mee, of hoe ga je hiermee om?

“Mijn ouders eten thuis eigenlijk nooit vlees, alleen wanneer ze uit eten gaan of bij vrienden eten. Mijn vriend is na zestien jaar liefde ook vegetariër geworden! Haha, zo leuk. Dat is echt iets van de laatste vijf jaar, al trekt hij soms een “wildcard” voor een stukje vis. Bijna al mijn vrienden zijn flexitariër, sommige eten echt maar één of twee dagen in de week vlees. Maar ik ben nog steeds een van de weinige vegetariërs!”


Hoe is het over 10 jaar gesteld met de vegetarische keuken in België?

“Ik ben ervan overtuigd dat over 10 jaar bijna niemand meer dagelijks vlees eet. Ik hoop dat we dan langzaam naar een 60/40 verhouding toegaan, en de plantaardige eiwitten zegevieren!”

Tot slot kort…


Wie is nu jouw vegetarische inspiratiebron/held?

“Ik vind deze vraag altijd heel lastig! Ik heb niet zoveel helden. Wel vind ik het natuurlijk fantastisch wat Ottolenghi doet met groenten, hij is echt een vegetable whisperer! Daarnaast ben ik dit jaar op bezoek geweest bij een aantal van de beste groenterestaurants van Europa, wat je dan proeft… is echt uniek! Dus ook voor die chefs heb ik heel veel bewondering.”


Wat is jouw lievelings vegetarische kookboek/blog?

“Ik ben dol op de vegetarische recepten van Donna Hay, en haal veel inspiratie uit de internationale blogs Love & Lemons, en Green Kitchen Stories.”


Met welke groente kook je het liefst?

“Oei, lastig. Heel lang was het courgette, maar nu zit ik in een auberginefase en paprika is ook altijd favoriet.”


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vegetariër?
“Blijf niet steken bij die klassieke aardappelen-met-groentenschotels, dan blijft de vegetarische keuken heel beperkt. Denk in termen van pasta, curry, slaatjes, stoofpotjes of ovenschotels, dan gaat er een wereld voor je open! En vergeet vooral de peulvruchten niet te gebruiken, die kunnen eigenlijk altijd. Én als je kookt voor vleesliefhebbers: het is de saus die smaak maakt, dus een pasta bolognese of kip-curry met vegetarisch gehakt of vegetarische kip? Niemand die het proeft – echt waar!”