Onze ambassadeurs | Jan

Dag Jan, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Jan. Ik ben gepensioneerd en zet mij sinds 2017 in als kookvrijwilliger in een zorgcentrum. Ik heb geologie gestudeerd en heb daarna veel verschillende carrièrepaden bewandeld. Ik heb veel in het buitenland mogen werken en ben daardoor culinair geïnteresseerd geraakt. Nu heb ik in het zorgcentrum alle tijd om hiermee bezig te zijn.”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Ik ben geen vegetariër, maar mijn vrouw en ik eten sinds een paar jaar zo’n drie keer per week vegetarisch. Vooral omdat het verrassend lekker is. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de transitie naar minder vleesconsumptie. Vanuit de geologie weet ik ook: als wij echte vleeseters zouden zijn, dan hadden de evolutie en de natuur ons wel een ander gebit gegeven. Ik zeg altijd maar: ik ben flexitariër, maar ik heb ook gezond verstand.”

Hoe ken je de Week Zonder Vlees?
“In het zorgcentrum koken we niet alleen voor de gasten, maar ook voor hun bezoek en de vrijwilligers. De laatste jaren werd er vaker gevraagd naar vegetarische maaltijden. Ik ben toen online op zoek gegaan naar inspiratie en kwam al gauw uit bij de Week Zonder Vlees.”

Doe je al lang mee met de Week Zonder Vlees?
“Eigenlijk al vanaf het begin. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de transitie naar minder vleesconsumptie. Ik merk dat ons gedrag hierin inmiddels heel erg is veranderd. Zo ook in het zorgcentrum waar ik me inzet als kookvrijwilliger. We maken keuzemenu’s voor onze gasten en is er altijd wel een vegetarische optie om te kiezen. Thuis maak ik een weekmenu voordat ik boodschappen ga doen, waarvoor ik altijd de Vegabijbel raadpleeg. Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik eet wel steeds vaker vegetarisch. Voornamelijk omdat het gewoon lekker is. ”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Week Zonder Vlees?
“Het leek me grappig en leuk, en ik had niet verwacht dat het echt zou gebeuren. Ik ben heel benieuwd, want ik heb er niemand iets over verteld. Ik verwacht er veel berichtjes over!”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Nee, dat doe ik minder. Ik heb wel vrienden in Spanje die amandelen telen en daar van alles mee doen, waaronder het maken van amandelmelk. Ik moet zeggen, ik heb er weinig mee. Als ik terugdenk aan mijn studententijd, dan zou ik dat experiment wel aangegaan zijn. Inmiddels ben ik op een leeftijd dat ik denk: “ik moet mijn kansen pakken, dus als ik iets lekker vind dan moet ik het ook gewoon doen.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“In de Week Zonder Vlees ga ik weer volledig vegetarisch eten. Of ik zuivel ga laten staan weet ik nog niet. Verder ga ik deze zomer proberen steeds meer groentegerechten te bereiden op de barbecue.”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Mijn favoriete vegetarische gerecht is gevulde paprika’s met couscous. Ik heb dit gerecht een keer uitgekozen uit de Vegabijbel om te koken voor de gasten in het zorgcentrum. We geven na het maken van de recepten altijd punten, die we dan noteren. Dit recept hebben we vorig jaar voor het eerst gemaakt, en kreeg hoge punten. Ondertussen heb ik het wel 10 keer bereid. Een topper dus!”

 

Gevulde paprika’s met couscous
vegan

Het favoriete gerecht van Jan is dit recept voor gevulde paprika’s met kruidige couscous, een klassieker uit de Vegabijbel! Hij geeft er zijn eigen draai aan door komkommer en bleekselderij toe te voegen. 

Ingrediënten
voor 4 personen
5 grote rode paprika’s
zonnebloemolie
200 g couscous
200 ml groentebouillon
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl gemalen komijnzaad
2 tl paprikapoeder
2 el tomatenpuree
2 stengels bleekselderij, grof gesneden
½ komkommer, in blokjes 
40 g rozijnen, geweld
6 el olijven, ontpit en in ringen 

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het hoedje van 4 paprika’s en verwijder de zaadlijsten zonder de paprika doormidden te snijden. Verdeel de paprika’s over een met bakpapier beklede bakplaat, smeer ze in met olie en rooster ze 30 minuten in de oven.
2. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, gebruik hiervoor groentebouillon in de plaats van water. Roer de couscous door met een vork zodat deze luchtig wordt en niet aan elkaar plakt.
3. Snijd de overige paprika in blokjes. Verhit olie in een bakpan en fruit hierin de ui in 3 minuten glazig. Voeg de knoflook, komijnzaad, paprikapoeder en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de paprikablokjes, bleekselderij en komkommer toe en bak het geheel nog 5 minuten. Zet het vuur uit en voeg de couscous, rozijnen en olijven toe.
4. Haal de paprika’s uit de oven en laat deze aan staan. Vul de paprika’s met het paprika-couscous mengsel. Zet de paprika’s nog 3 minuten in de oven. Verdeel ze vervolgens over de borden en serveer.