Nathan Goffart

Hi Nathan, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Hi, ik ben Nathan! Ik ben 32 jaar en samen met mijn broer run ik sinds 7 jaar ons voedingssupplementenbedrijf. We produceren en verkopen onze eigen supplementen, voornamelijk gericht op micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Het bedrijf wordt steeds groter dus dat is mega leuk!  

Naast mijn werk hou ik van expedities. Onlangs, ongeveer een jaar geleden, ben ik op expeditie naar Groenland geweest met een vriend. We zijn van west naar oost gereisd met een slee, vervolgens van oost naar zuid met een kajak, en we sloten af met een klim op een verticale muur die nog nooit eerder beklommen was. Je raadt het al: ik hou heel erg van sport, natuur en avontuur!” 


Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw leven?

“Mijn moeder heeft me altijd gestimuleerd om gezond te eten, al van jongs af aan. Daardoor was ik altijd al gewend om veel groentes te eten. Gezien mijn werk in voedingssupplementen begrijp ik hoe belangrijk gezonde voeding is. Ik moest ook altijd genoeg eten voor al het sporten dat ik deed. Nadat ik terugkwam van mijn laatste expeditie in Groenland waar ik de grote impact van klimaatverandering met eigen ogen heb gezien, wilde ik mijn CO2 voetafdruk verkleinen. Daarom besloot ik volledig plantaardig te gaan eten. Dit was dus vooral voor het milieu, maar ook voor mijn gezondheid. 

Ik probeer mensen niet onder druk te zetten om vegan te worden, maar ik wil graag laten zien dat hoewel ik veganist ben, ik gezond ben en onwijs veel sport. Daarmee hoop ik mensen te inspireren om ook hun vleesconsumptie te verminderen. Als iedereen maar één keer per week vlees zou eten zou dat al zo’n groot verschil maken!” 

“Ik probeer mensen niet onder druk te zetten om vegan te worden, maar ik wil graag laten zien dat hoewel ik veganist ben, ik gezond ben en veel sport.” 


Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?

“Ik geniet ervan om mensen te inspireren met verhalen en hen aan te moedigen om de beste versie van zichzelf te zijn. Ik wilde na mijn expeditie iets voor mezelf veranderen, maar ook voor de samenleving. Ik wil mensen aanmoedigen om manieren te vinden om minder vlees te eten en zo onze planeet te helpen. De beste manier hiervoor is natuurlijk mezelf laten zien als ambassadeur!”  


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?

“Mijn advies is om niet plotseling helemaal te stoppen met vlees eten, maar beetje bij beetje te minderen. Het is ook belangrijk om recepten en ingrediënten te vinden die je echt lekker vindt. Hierdoor zul je het vlees niet eens missen!” 


Kun je iets vertellen over jouw favoriete plantaardige recept? 

“’s Ochtends maak ik graag een mix van groenten zoals wortels, tomaten, avocado en bonen met rode linzen en tofu. Daar voeg ik olijfolie, veel kruiden en sojasaus aan toe. Soms gooi ik er ook nog wat fruit bij, zoals aardbeien en blauwe bessen. Het is hartig en zoet tegelijk, heerlijk! Het voorziet me van alle voedingsstoffen die ik gedurende de dag nodig heb. Het ziet er geweldig uit en het is de beste start van de dag!”