Minder vlees, voor meer natuur

Ons huidige voedselsysteem is de grootste oorzaak van natuurverlies wereldwijd. In de discussie rondom het eten van minder vlees en zuivel is al veel bekend over de link met klimaatverandering en dierenwelzijn, maar minder over het natuurverlies. Elk jaar moet veel natuur plaatsmaken voor de landbouw en veeteelt, zoals de regenwouden in Brazilië. Genoeg reden voor het World Wide Fund for Nature om zich in te zetten voor meer plantaardig eten.

Hoe pakken we natuurverlies, klimaatverandering en het voeden van een groeiende wereldbevolking aan? Volgens Corné van Dooren, voedselexpert bij WWF, ligt de oplossing letterlijk op ons bord. Corné geeft antwoord op drie vragen over de link tussen vlees, zuivel en natuurverlies.

 

Hoe staat het er eigenlijk voor met de natuur?

“Elke twee jaar publiceert WWF het Living Planet Report, over de staat van de natuur. Het meest recente, uit 2022, bracht geen goed nieuws. Het rapport laat zien dat de populatiegrootte van wilde dieren wereldwijd met gemiddeld 69% is afgenomen sinds 1970. Helaas verliezen veel soorten steeds meer van hun leefgebied aan de mens, waaronder voor de landbouw en veeteelt.”

 

Hoe helpt meer plantaardig eten de natuur?

“Van alles wat we eten, hebben vlees en zuivel de grootste impact op onze aarde. Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren. En al deze dieren moeten ook eten. Daarvoor wordt veel ontbost. We gebruiken dus onnodig veel land ten koste van natuur. Er is simpelweg veel minder ruimte nodig voor plantaardig voedsel dan voor het houden van dieren en verbouwen van hun voedsel.”

 

Is minder vlees eten wel gezond?

“Het mooie is dat plantaardig eten niet alleen gezond is voor de planeet, maar ook voor onszelf. Elke week een keer bonen eten is gezond voor bloedvaten en je buik, en bonen zijn ook goed voor de bodem en biodiversiteit. Win-win dus!”

Wil je dus iets doen voor de natuur? Kies dan vaker voor plantaardig, aldus WWF. “Minder vlees en zuivel betekent meer natuur! En meer natuur betekent meer zuurstof, minder CO2 in de lucht, meer bloemen, bijen en vogels. Het huidige voedselsysteem is niet houdbaar en we staan voor grote uitdagingen. Gelukkig kun je als consument echt het verschil maken met de keuzes op je bord. Iedere hap telt.”