Minder vlees, hoe doe je dat?

Steeds meer mensen zien de voordelen van een plantaardig dieet, zowel voor het milieu als voor hun eigen welzijn. Maar minder vlees, hoe pak je dat precies aan? In dit artikel delen we 5 praktische tips die jou kunnen helpen om vaker bewuste keuzes te maken.  

Of je nu al vegetariër of veganist bent, of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden, deze tips helpen je om op een haalbare en gemakkelijke manier vaker vlees en zuivel te vervangen!

1. Maak er een gewoonte van
Door de plantaardige switch te maken in je dagelijkse routines, maak je er een gewoonte van en is het makkelijker vol te houden. 

2. Zorg voor afwisseling
Als je gewend bent aan je boterham met salami of kaas, dan kan een lunch zonder vlees en zuivel nog best een uitdaging zijn. Onze tip: zorg voor afwisseling, dan wordt de lunch nooit saai en ontdek je veel nieuwe smaken. Wissel de boterhammen bijvoorbeeld af met een vegan tosti, een kom soep of een maaltijdsalade. 

3. Zoek alternatieven voor je favorieten
Ook zonder vlees wil je natuurlijk kunnen genieten van je favoriete gerechten. Daarom is het ontzettend fijn dat er van veel producten genoeg vegetarische opties te vinden zijn. 

4. Maak het jezelf gemakkelijk
Als je vlees graag wat vaker laat staan, hoef je echt niet meteen elke dag een plantaardig 3-gangenmenu op tafel te zetten. Wanneer je kleine stappen maakt naar een nieuw eetpatroon, is de kans veel groter dat je het volhoudt. Als je daarom nog niet goed weet waar je in de keuken moet beginnen, dan is een plantaardige maaltijdsalade of een maaltijdbox een goede optie om mee te beginnen! 

5. Geniet van je eten
Ook als je meer vegetarisch eet, moet je natuurlijk kunnen genieten van een goede aperitiefplank om het weekend mee in te luiden. Maar hoe maak je een goede aperetiefplank zonder vlees en zuivel waar al je vrienden van genieten? Tegenwoordig hoeft een vegetarische aperitief echt niet alleen uit rauwe groenten met hummus te bestaan. Er zijn vegetarische bitterballen, worstjes en nuggets. Is het al weekend? Dan kan het aperitieven kan beginnen!