IVG – school

Hoi Olivier & Kris, wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijks leven?
Kris: “Ik ben Kris van Huynegem, directeur van de middenschool van de IVG-school. Ik zou mezelf als flexitarier omschrijven. Enerzijds omdat ik dierenleed een belangrijk thema vind, anderzijds omdat ik word geïnspireerd door hoe wij werken binnen onze school. Ecologie is binnen onze school namelijk heel erg belangrijk.”  

Olivier: “En ik ben Olivier Szafiro, directeur van de bovenbouw van de IVG-school. Ook ik ben een flexitarier. Ik voel intuïtief aan dat onze huidige manier van omgaan met eten gewoon niet langer houdbaar is. Op onze school zijn wij hier ook veel mee bezig. Wij geloven dat we moeten afstappen van het idee dat de mens het middelpunt van alles is, en geloven juist dat alles met elkaar is verweven. We zijn veel bezig met mens, dier, plant en onze ecologische voetafdruk. Daarom zijn we enthousiast om mee te werken aan de Week Zonder Vlees. We beseffen dat het van groot belang is dat we ons meer verdiepen in de maatschappelijke vraagstukken rondom voeding.” 

We vinden het onze maatschappelijke taak om onze leerlingen te inspireren en ze bewust te laten omgaan met hun voedselkeuzes.” 


Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jullie leven?

Olivier: “In Vlaanderen hebben we al zeker 10 jaar donderdag-veggie dag! Dat betekent dat er elke donderdag op scholen geen vlees op het menu staat. Hierin zijn wij meteen meegegaan als school. Sterker nog, we gaan een stap verder. Bij ons is het eigenlijk elke dag veggie-dag voor wie dat wil. We bieden namelijk elke dag een smakelijk vegetarisch alternatief aan. We juichen initiatieven zoals de Week Zonder Vlees enorm toe; het is namelijk een geweldige manier om bewustzijn te creëren en mensen over hun eetgewoonten te laten nadenken. We willen geen politieagent zijn over wat een ander wel en niet mag eten, maar we willen wel inspireren en laten zien dat minder vlees eten een positief verschil kan maken.” 


Waarom wil de IVG-school zich inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?

Kris: “Een school is zoveel meer dan enkel een plaats waar je een diploma behaalt. We vinden dat wij als school ook de burger van de 21ste eeuw moeten klaarstomen. We willen graag leerlingen inspireren om hun steentje bij te dragen voor een betere samenleving. Een bewuste omgang met voedsel hoort hier zeker bij! Door als school ambassadeur te zijn van de Week Zonder Vlees krijgen we daar nu een fantastische kans voor!” 


Wat is jullie ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?

Kris: “Mijn vrouw heeft mij gestimuleerd om minder vlees te eten. Dat ging stap voor stap. Zo stopten we bijvoorbeeld eerst met het eten van varkensvlees, vooral vanwege het dierenleed.”  

Olivier: “Mijn tip is: ga niet op zoek naar namaak vleesproducten. Je hoeft je hamburger niet specifiek te vervangen door iets wat erop lijkt. De magie zit ‘m juist in het ontdekken van de wereldkeuken en je daardoor te laten inspireren! Neem bijvoorbeeld Ottolenghi. Zijn recepten brengen zoveel kleur en smaak op je bord! Doordat je zulke lekkere kleurrijke creatieve gerechten hebt, heb je eigenlijk geen behoefte meer aan vlees!”  


Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?

Olivier: “Voor mij is dat duidelijk de bloemkool van Ottolengi met een heerlijke saus van tahin en citroen! We scoren hier ook echt punten mee als we eters over de vloer hebben.”  

Kris: “In de warme periodes houd ik heel erg van (rauwe) groenteschotels, vooral met sappige tomaten, en een heerlijk gekookt eitje erbij.”