Iris van Robays

Hi Iris, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Iris, en ik woon in Gent. Ik ben illustrator van beroep en ik werk onder andere voor De Standaard waarin ik een wekelijkse rubriek heb met woordgrapjes. Ik heb tijdens de lockdown ook Quarantiny gelanceerd, een soort stripfiguur. Ik werk ook nog 3 dagen per week in SuperGoods in Gent, een ecologische winkel met kleding en cosmetica. Ik hou van yoga en vind het fijn om acrobatiek te doen. Ik ben ook dol op de natuur en alles wat er mee te maken heeft.”


Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw leven?
“Ik ben sinds eind 2016 gestopt met het eten van vlees. Dit is voor mij vooral omdat ik een groot hart hebt voor het klimaat. Toen ik erachter kwam dat de vleesindustrie heel vervuilend was, onder andere door de documentaire Cowspiracy, wilde ik hier minder mee te maken hebben. Natuurlijk vind ik dierenleed ook heel belangrijk, maar de eerste reden voor mij om geen vlees meer te eten is ecologisch. Mijn keuze om te stoppen met vlees viel samen met het moment dat ik op mezelf ging wonen. Daardoor was het een makkelijkere keuze!

In het begin vonden mijn ouders het wel lastig dat ik vegetariër werd. Ik kom namelijk uit een plattelandsdorpje uit West-Vlaanderen. Ze vonden het vooral lastig wat ze dan moesten koken als ik langskwam, en ze maakten zich zorgen over mijn gezondheid. Nu komen ze me trots vertellen wanneer ze een keer vegetarisch gegeten hebben of naar een vegetarisch restaurant zijn geweest.”

“Toen ik erachter kwam dat de vleesindustrie heel vervuilend was, onder andere door de documentaire Cowspiracy, wilde ik hier minder mee te maken hebben.”


Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?
“Ik heb zelf gemerkt dat vegetarisch koken echt superlekker is. Ik merkte vooral, zowel bij mijn ouders als bij veel van mijn vrienden, dat je het vegetarisch koken gewoon moet doen, en er niet te veel de nadruk op moet leggen! Ik vind het een verrijking van je keuken omdat je ook meer naar andere culturen gaat kijken en andere kruiden gaat gebruiken. Ik sta volledig achter de campagne en ben daar graag een klankbord voor.”


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
“Mijn tip is: begin er gewoon mee. Als je extra motivatie nodig hebt, kun je je eens verdiepen in de impact van het eten van vlees op het klimaat en dierenwelzijn. Wat je kunt doen: nodig bijvoorbeeld eens 5 vrienden uit die graag vlees eten, ga samen vegetarisch koken en maak er een uitdaging van dat het eten heerlijk wordt. Zo kom je er vanzelf achter hoe lekker en makkelijk het is!”


Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept?
“Ik kan een heerlijke vegetarische stoverij maken met de Vegan Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Hier doe ik kasteelbier in, het bier uitmijn dorp Ingelmunster: dan voel ik mijn roots helemaal opborrelen. Het geheim? Peperkoek met mosterd! Ik serveer de stoverij met pommes duchesse en een slaatje. Dit is mijn favoriete vegetarische gerecht en maak ik erg graag!”

Ook de vegetarische stoverij van Iris proeven? Je vindt het recept hieronder!

 

Iris’ vegetarische stoverij

Ingrediënten
voor 4 personen

 • 2 ajuinen
 • 2 pakjes Vegan Kipstuckjes van de Vegetarische Slager
 • Bruin kasteelbiertje
 • Peperkoek
 • (Kastanje)champignons
 • Plantaardige boter
 • Een beetje bloem
 • Mosterd
 • 1 liter water
 • Bruine suiker
 • 1 bouillonblokje
 • Provençaalse kruiden
 • Laurierblaadjes
 • Zout en peper
 • Optioneel: pommes duchesse, slaatje

Bereidingswijze
1. Zet 1 liter water op het vuur en voeg een bouillonblokje toe.
2. Snij twee ajuinen en stoof die in een pan met een klont plantaardige boter. Doe er twee pakjes Kipstuckjes bij en wat champignons. Voeg bruine suiker, Provençaalse kruiden, peper en zout toe naar smaak.
3. Maak een roux met plantaardige boter en bloem, en giet er geleidelijk aan bouillon bij voor een dikke saus. Kruid dit vervolgens met peper en zout.
4. Smeer mosterd op twee peperkoeken, doe die in stukken en gooi bij de saus. Giet er vervolgens een bruin biertje bij en voeg wat laurierbladen toe en laat even pruttelen.
5. Gooi er het ajuin-champignon-Kipstuckjes mengeling bij en zet het vuur wat zachter. Laat een klein uurtje pruttelen zonder deksel zodat het vocht kan uitkoken.
6. Serveer met groentjes naar keuze of een slaatje. Het is ook heerlijk met pommes duchesse. Smakelijk!