Gehaktballetjes in tomatensaus

Een Belgische klassieker in een plantaardig jasje: deze gehaktballetjes van rode bonen en champignons in tomatensaus. Heerlijk met wat aardappelpuree!

Ingrediënten
voor 4 personen

Voor de gehaktballen
•  4 verpakkingen Bonduelle Rode Kidneybonen (160 g)
•  160 g champignons, in kleine stukjes gesneden
•  60 g walnoten
•  100g gerolde haver
•  1 witte ui, in blokjes gesneden
•  2 teentjes knoflook, fijngehakt
•  Zout en zwarte peper
•  Snufje gedroogde oregano
•  1 el olijfolie

Voor de tomatensaus
•  1 gele ui, in blokjes gesneden
•  2 teentjes knoflook, fijngehakt
•  4 blikken fijngemaakte tomaten van 400 g
•  80 g tomatenpuree
•  1 laurierblad
•  1 theelepel gedroogde tijm
•  Olijfolie

Om te serveren
•  Aardappelpuree

Bereidingswijze
Voor de gehaktballetjes
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Bak de uien, knoflook en champignons 5 minuten, af en toe roeren.
3. Mix de walnoten en havervlokken in een blender en voeg dan het champignonmengsel en de goed uitgelekte rode kidneybonen Bonduelle toe. Breng op smaak met gedroogde oregano.
4. Rol met je handen balletjes van 1 volle eetlepel van het mengsel (spoel je handen regelmatig met water, zodat het bonenmengsel niet aan je handen blijft plakken).
5. Leg de balletjes op bakpapier op de bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de oven. Draai de balletjes na 10 minuten halverwege om.

Voor de tomatensaus
1. Fruit in een steelpan de ui en knoflook met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.
2. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog 1 minuut koken.
3. Giet de tomatenpuree erbij wanneer het een beetje aan de bodem van de pan blijft plakken.
4. Voeg het laurierblad en de tijm toe en laat 15 minuten sudderen op een laag vuur.
5. Breng op smaak met zout en peper.

Om te serveren
1. Schep de gehaktballetjes om met de hete saus en serveer met de aardappelpuree.

 

Bonduelle Rode Kidneybonen

De rode kidneybonen van Bonduelle worden zorgvuldig gestoomd om de lekkerste smaak te garanderen. Bovendien zijn ze van nature rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en geven ze kleur, smaak en bite aan gerechten. Omdat deze boven ontzettend goed vullen zijn ze ideaal als vleesvervanger! Al om al houden wij van kidneybonen, in hart en nieren. Toepasselijk, want de kidneyboon heeft zijn naam te danken aan een niervormig uiterlijk. Dat kan geen toeval zijn 😉