Geniet van deze knapperige krieltjes met de portobello steak als ster van deze veggie maaltijd!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 500 g krieltjes, gehalveerd
- 400 g broccolini
- Zonnebloemolie
- Zout en peper
Voor de portobello steaks
• 8 portobello’s
• 4 el olijfolie
• 3 el balsamicoazijn
• ½ tl komijn
• ½ tl paprikapoeder
• ½ tl knoflookpoeder
Voor de saus
• 50 g (plantaardige) boter
• 25 g bloem
• 200 ml groentebouillon
• 100 ml water
• 1 el ketjap manis
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel olijfolie over de krieltjes, breng op smaak met zout en peper en meng goed.
3. Bak de krieltjes in 25-30 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer of de krieltjes gaar zijn door er met een vork in te prikken.
4. Doe de olijfolie, balsamicoazijn, komijn, paprikapoeder en knoflookpoeder in een grote kom en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper. Leg de portobello’s in de marinade en smeer de ze goed in met een kwast. Laat het 10 minuten marineren en draai halverwege om.
5. Verhit zonnebloemolie in een grillpan op middelhoge temperatuur. Grill de portobello’s 2-3 minuten per kant tot er grillstrepen ontstaan. Verdeel de overgebleven marinade over de portobello’s en leg ze apart.
6. Verhit zonnebloemolie in dezelfde grillpan en grill de broccolini in 4-5 minuten beetgaar.
7. Maak de saus in een aparte pan door de (plantaardige) boter te smelten. Voeg, wanneer de boter gesmolten is, de bloem toe en roer het geheel goed door met een garde tot de bloem is opgenomen. Schenk hier langzaam de ketjap, de bouillon en het water bij en blijf goed roeren. Breng het geheel aan de kook, verlaag de temperatuur en laat het sudderen totdat de saus de gewenste dikte heeft terwijl je af en toe roert.
8. Verdeel de gebakken krieltjes en broccolini over de borden. Serveer met de portobello steaks en de jus.