Frank Fol

Hi Frank, wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik ben Frank Fol, ook wel de ‘groente-kok’. Al 35 jaar lang ben ik gepassioneerd bezig met groenten. In het verleden had ik het genoegen om een Michelin-sterrenrestaurant, genaamd Sire Pynnock, te runnen. Ik heb ook een tv-programma gehad in 1994 op de eerste zender in België. Tegenwoordig werk ik als consultant en geef ik advies aan bedrijven over gezonde en duurzame voeding. Daarnaast coördineer ik het We’re Smart-platform, waarbij we jaarlijks een GreenGuide uitbrengen.”


Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw leven?
“Mijn passie voor groenten begon eigenlijk toen ik een Belgisch festival in Thailand organiseerde, zo’n 35 jaar geleden. Op een middag nam ik een kijkje in een keuken daar en zag ik hoe groenten echt een prominente plek op het bord kregen. Dat frustreerde me omdat we in België zó’n rijk aanbod aan groenten hebben, maar er eigenlijk niet veel mee deden. Vaak lagen ze gewoon als garnituur op het bord en werden ze soms zelfs niet opgegeten. Ik vond het jammer dat deze prachtige producten toen slechts een bijrol speelden.

Na dat festival besloot ik een restaurant te openen waarin groenten de hoofdrol speelden: ik wilde alles vanuit groente creëren. Ofwel 100% plantaardig, ofwel met vlees en vis, maar wel altijd met groente in de schijnwerpers. In 2005 verkocht ik mijn restaurant om me te richten op het promoten van groenten en consultancy op dit vlak. In 2008 begon het te knagen dat de overgang naar meer plantaardige voeding te traag verliep. Mijn oplossing? ‘The Best Vegetable Restaurant’-wedstrijd in de Benelux organiseren om meer ambassadeurs te krijgen. Hieruit is uiteindelijk de GreenGuide ontstaan, die sinds 2017 internationaal wordt uitgebracht.”


Wanneer ben je zelf bewust begonnen met vlees minderen?
“Ik ben geen vegetariër, maar eet wel heel veel groenten. Enkele dagen per week bestaan mijn maaltijden zelfs volledig uit groenten. Het bewustzijn over groenten zit er van jongs af aan al in. Ik plukte vroeger veel paddenstoelen en hielp bij de boer. Groente is bij ons belangrijk in de omgeving, en daarom voelde het heel erg gewoon.”


Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees?
“Ik geloof dat er een balans moet zijn in onze voeding. Op dit moment wordt er nog steeds te veel vlees gegeten, en daarom ondersteun ik dit initiatief. De campagne kan gewoonten veranderen en ons laten zien dat er ook andere opties zijn. Door meer groenten te eten kunnen we zowel onze gezondheid als het milieu verbeteren.”

“De campagne kan gewoonten veranderen en ons laten zien dat er ook andere opties zijn.”


Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
“De meeste mensen weten het niet, maar er zijn maar liefst 58 verschillende technieken om groenten te bereiden. Mijn tip: ga aan de slag met het ontdekken van al deze technieken. Zo gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open!”


Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept?
“Mijn favoriete groente is grondwitloof: ik ben er dol op vanwege zijn volle, bittere smaak. Een van mijn favoriete gerechten met witloof is een witloofstoemp geserveerd met een slaatje van fijngesneden grondwitloof, veldsla en een mosterd-vinaigrette. Een verrassende combinatie van warm en koud!”

Benieuwd naar Frank’s favoriete recept? Je vind het hieronder!

 

Frank’s witloofstoemp

frank fol stoemp

Fotograaf: Tony Leduc

Ingrediënten
voor 4 personen

  • 6 stronken grondwitloof
  • ½ kg zachtkokende aardappel
  • 2 ajuinen
  • 4 dl water of een groentebouillon
  • Peper van de molen en zeezout
  • Boter of plantaardige vervanger
  • Bieslook
  • 120 gr veldsla
  • 160 gr mosterd vinaigrette


Bereidingswijze
1. De geschilde aardappel in stukken snijden en wassen.
2. Fijngesneden ajuin en 1 gesneden stronk witloof aanstoven met wat boter. Lichtjes kleuren en vervolgens aardappel toevoegen. Deze op een zacht vuurtje zetten met de groentebouillon. Kruiden met peper en zout. De aardappels gedurende 20 minuten onder een deksel als een stoemp garen. Van het vuur zetten.
3. 4 witloofstronken ontdoen van het harde gedeelte, grof snijden en in pan bruin bakken in wat boter met kruiding. Gekarameliseerd witloof onder de aardappelstoemp roeren tot een smeuïge stoemp, dus met stukken.
4. Snij de laatste witloof fijn en was in water met wat citroen. Goed drogen. Mengen met veldsla.
5. Verdeel de stoemp over de borden en werk af met salade en bieslook. Geef wat extra mosterd vinaigrette in een potje voor de liefhebber.