FAQ

Heb je een vraag over de Week Zonder Vlees, wil je weten hoe je je inschrijft of ben je benieuwd naar het Week Zonder Vlees kickstart magazine? Kijk dan even in onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via belgium@weekwithoutmeat.eu.

Over de Week Zonder Vlees

Wat is de Week Zonder Vlees?

De Week Zonder Vlees is een Nederlands initiatief om de vleesconsumptie te verminderen.  De campagne wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie zoals supermarkten en producenten, en wordt in 2023 voor de eerste keer in België georganiseerd. Samen vinden we dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom dagen we deelnemers uit om deze week vlees te laten staan. Wie wil, kan ook proberen zuivel te vervangen. We willen een flexitarisch eetpatroon promoten waarbij vlees, vis en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dat doen we door tijdens deze week onze deelnemers te laten ontdekken hoe lekker het is om eens plantaardig te eten.

 

Wanneer vindt de Week Zonder Vlees plaats?

De eerste editie van de Week Zonder Vlees vindt plaats van 23 tot en met 29 oktober 2023.

 

Wie zit er achter de Week Zonder Vlees?

De Week Zonder Vlees is een jaarlijks terugkerend non-profit initiatief van Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Deze stichting heeft zich tot doel gesteld om mensen te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om wat vaker plantaardig te eten en hen bewust te maken van de positieve impact hiervan. Tevens wordt de Week Zonder Vlees collectief ondersteund door diverse partners uit de voedingsindustrie. Samen maken we een verschil!

 

Waarom is er een Week Zonder Vlees?

Wist je dat het eten van vlees een enorme impact heeft op het klimaat? Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je wel 95 kilometer autorijden. Wij willen je laten zien dat wat vaker vegetarisch en plantaardig eten makkelijk, snel en vooral heel lekker is. Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. Dus waar wacht je nog op, ga jij de uitdaging aan?

Waar vindt de Week Zonder Vlees plaats?

De Week Zonder Vlees vindt plaats in heel België. Je kunt zelf meedoen, maar ook samen met je bedrijf, school, restaurant, cafetaria en refter. 

Over aanmelden en meedoen

Ik doe graag mee aan de Week Zonder Vlees, hoe meld ik me aan?

Super dat je mee wil doen! Op deze pagina vind je alles over inschrijven en meedoen.

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de Week Zonder Vlees?

Tijdens de Week Zonder Vlees dagen wij alle Belgen uit om een week lang geen vlees en vis te eten. Wie wil kan ook zuivel schrappen, maar dit is slechts een optie. Om je hierbij te helpen ontvang je onze speciale nieuwsbrief en een kickstart magazine voor jouw Week Zonder Vlees. Daarnaast zorgen we er samen met onze partners voor dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische en plantaardige producten in de promo, een speciaal vegetarisch aanbod bij bedrijfsrestaurants en universiteiten, vegetarische snacks bij de tankstations, en horecabedrijven met extra overheerlijke vegetarische opties. Daarbij delen we inspiratie via onze website en social media. We hopen dat alle deelnemers van de Week Zonder Vlees verrast worden door de mogelijkheden van de plantaardige keuken en daardoor ook na de campagne eens wat vaker plantaardig zullen eten. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!

Mag ik tijdens de Week Zonder Vlees wel vis eten?

Voor ons valt vis ook onder vlees tijdens de Week Zonder Vlees. We zien ‘vlees’ namelijk als iets wat aan ieder dier zit, dus ook aan vis! We streven ernaar om iedere deelnemer van de Week Zonder Vlees genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees én vis hoeft te eten. Je hoeft tegenwoordig niks meer te missen: er zijn genoeg alternatieven, zelfs voor vis. Probeer het eens uit!

Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie meedoen?

Ja! Iedereen mag en kan zich inschrijven voor de Week Zonder Vlees. We zouden het fantastisch vinden als je jouw vrienden, familie en collega’s weet te enthousiasmeren om ook mee te doen. Via het inschrijfformulier kun je aangeven hoeveel personen je wil aanmelden.