Hi Elisabeth en Tijs, wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijks leven?
“Wij zijn Elisabeth van Lierop, eco-blogger, moeder en psychologe, en Tijs Delbeke, muzikant bij onder andere Balthazar en Warhaus. Samen hebben we drie kinderen van 7, 4 en 1 jaar. Ik, Elisabeth, heb naast mijn blog ook een boek geschreven genaamd Planteneters. Dit boek staat vol met vegan recepten, maar er staat ook een handig overzicht in van waarop je kunt letten als je je kinderen volwaardig vegan wilt opvoeden. Wij voeden onze drie kinderen namelijk volledig plantaardig op! Het is geweldig om te zien hoe enthousiast ze dit omarmen en het als de norm beschouwen. Voor hen is een kip gewoon een dier, geen eten!”
Elisabeth: “Voor onze kinderen is een kip gewoon een dier, geen stuk eten!”
Wat voor rol speelt plantaardig eten in jullie leven?
Elisabeth: “Ik ben zo’n 20 jaar geleden begonnen met vegetarisch eten omdat mijn toenmalige vriendje vegetarisch at en me niet meer wilde kussen als ik vlees had gegeten, haha! Daarna besefte ik dat alle redenen waarom ik vegetarisch at, voor het dierenleed en het milieu, eigenlijk ook voor eieren en melk golden. Ik begon op te zoeken hoe ik bijvoorbeeld pannenkoeken en muffins kon bakken zonder zuivel. Conclusie: dat ging ging helemaal prima! Daarom ben ik zo’n 12 jaar geleden volledig veganistisch gaan eten. Daarna was het eigenlijk heel logisch voor mij om deze lijn ook door te trekken naar mijn kleding, om ook daar een zo klein mogelijke impact op het klimaat en mensen te hebben. Ik doe mijn best om zo duurzaam mogelijk in het leven te staan.”
Tijs: “Ik ben om dezelfde reden als Elisabeth ooit vegetarisch is geworden voor haar vriendje, dit ook gaan doen voor haar! Voordat ik haar kende zat ik ook al in een vriendenkring waar veel mensen vegetarisch of vegan waren. Dit hielp uiteindelijk ook wel om de stap te nemen. Ook fijn: Elisabeth wist al onwijs veel en kan erg lekker vegan koken. Hierdoor was de overgang veel minder moeilijk voor mij en werd het al snel de norm. Ik kan niet zeggen dat er geen transitieperiode was, want ik had in het begin nog wel zin in bepaalde vleesproducten. Maar de laatste 5 à 10 jaar zijn alle alternatieven zo hard vooruitgegaan qua smaak dat dit het alleen maar makkelijker heeft gemaakt!”
Elisabeth: “Bovendien merken we dat we ons gewoon onwijs goed voelen bij plantaardig eten. Niet alleen is het beter voor dier en milieu; we voelen ons ook energieker dan ooit te voren en zijn eigenlijk nooit ziek!”
Waarom willen jullie je inzetten als ambassadeurs van de Week Zonder Vlees?
Elisabeth: “Wij eten met het hele gezin plantaardig. We willen graag aan de rest van België laten zien dat dit laagdrempelig en familiaal kan.”
Tijs: “Ik vind het ook belangrijk om plantaardig eten een andere reputatie te geven. Ik heb het idee dat het vegan zijn vaak wordt gezien als iets voor vrouwen of extreme fitness mannen, maar ik wil graag laten zien dat het voor iedereen is.”
Elisabeth: “We vinden het mooi aan de campagne dat mensen eens kunnen kijken hoe ze een week lang hun bord anders kunnen vullen, en daarmee aardiger kunnen zijn voor de dieren en de planeet. We zijn blij dat het een Europees project wordt, omdat het eten van minder vlees zoveel méér is dan een individuele keuze. In heel veel openbare instellingen zijn er op dit moment geen of weinig vegetarische en vegan opties. We hopen dat we deze instellingen door middel van de Week Zonder Vlees een duwtje in de juiste richting kunnen geven.”
Tijs: “Ik heb het idee dat het vegan zijn vaak wordt gezien als iets voor vrouwen of extreme fitness mannen, maar ik wil graag laten zien dat het voor iedereen is.”
Wat is jullie ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar?
Elisabeth: “Onze tip is: make it fun! Proef nieuwe dingen, ga op zoek naar je nieuwe favoriete family recepten, en laat je verrassen in vegan friendly koffiebars en resto’s. Focus je vooral op wat je allemaal wél kunt eten, in plaats van nu te treuren over wat je niet meer eet. Maar, wees vooral ook niet te streng voor jezelf als je toch eens de bal misslaat: van proberen kan je leren, en onze smaakpapillen en keukenskills hebben soms wat tijd nodig om zich aan te passen. Dat is helemaal oké!”
Kunnen jullie iets vertellen over jullie favoriete plantaardige recept?
Tijs: “Taarten! En dan vooral de chocoladetaart uit Elisabeth’s boek Planteneters. Laatst kwam er iemand op een festival naar me toe die vertelde dat ze deze taart altijd maakt voor verjaardagen zonder te zeggen dat hij plantaardig is. Pas als iedereen heeft gezegd hoe lekker de taart is, vertelt ze dat hij helemaal plantaardig is! Daarna is iedereen helemaal verbaasd; mensen hebben toch vaak het idee dat een vegan taart alleen wortelcake met dadels kan zijn.”
Elisabeth: “Deze chocoladecake is zó goed dat hij gemakkelijk wint van traditionele recepten. Ikzelf maakte deze taart al tien keer en iedereen was telkens enthousiast. Het is een echte chocoladebom. Vol van smaak en lekker zacht. Ik maak altijd wat te veel van de chocomousse zodat ik een potje opzij kan houden om zo op te eten!”
Ook Elisabeth’s beroemde vegan chocoladetaart maken? Het recept vind je hieronder!
Elisabeth’s chocoladetaart
Ingrediënten
- 250 ml plantaardige melk
- 1 el appelazijn
- 240 g bloem
- 120 g cacao
- 300 g rietsuiker
- 1 el bakpoeder
- 1/2 kl baking soda
- Flinke snuif zout
- 1 el vanillearoma
- 250 ml hete straffe koffie
- 180 ml neutrale olie zoals kokos- of zonnebloemolie
- 100 g pure chocolade
- 200 ml vegan opklopbare room
- 2 el vanillesuiker
voor de chocoladeganache
- 50 ml plantaardige room
- 75 g chocolade
Bereidingswijze
1. Meng de melk met de azijn en zet even aan de kant.
2. Meng de bloem, cacao, suiker, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar.
3. Giet er de vanille, hete koffie, olie en melk bij en roer door elkaar met een garde tot een lopend maar egaal deeg.
4. Vet twee springvormen in en verdeel het deeg. Heb je maar 1 springvorm, dan kun je het deeg ook in twee keer bakken. Bak 20 à 25 minuten, afhankelijk van de grootte van je bakvorm, in een oven op 180°C totdat je een prikker in de cake kunt stoppen en hij er droog uit komt. Laat de cake afkoelen en leg hem met de platte kant naar boven op een bord of taartplateau.
5. Smelt de chocolade au bain-marie of aan lage wattage in de microgolfoven en laat daarna een beetje afkoelen.
6. Klop de room op met de vanillesuiker en meng er dan de gesmolten chocolade onder.
7. Bedek de onderste cake met een dikke laag chocomousse en laat afkoelen in de koelkast. Leg het tweede stuk cake er pas bovenop als de chocomousse is opgesteven. Je kunt de room ook eerst laten opstijven in de koelkast voordat je deze op de cake doet.
8. Maak een chocoladeganache door 50 ml plantaardige room en 75 g chocolade samen au bain-marie te smelten.
9. Giet de ganache over de taart.
10. Je kunt de taart verder versieren met frambozen, aardbeien, gehakte noten, chocoladeschaafsel of een ganache van vegan witte chocolade voor een extra feestelijk effect.