Een week zonder zuivel – waarom? 

Tijdens de Week Zonder Vlees dagen we je natuurlijk uit om vlees een weekje te vervangen. Maar we brengen je ook graag meer bewustzijn bij over de impact van zuivel! Zuivel heeft namelijk een behoorlijke impact op het klimaat terwijl je het gemakkelijk kan vervangen door een plantaardig alternatief. Een groot verschil voor de planeet, maar kleine moeite voor jou! 

Wist je dat je jouw cappuccino ook heerlijk met haverdrank kan drinken of een keertje kan ontbijten met sojayoghurt? Geloof ons, dat is mínstens even lekker! 

 

De zuivelindustrie, hoe zit dat precies?

Naast de vleesindustrie zorgt ook de zuivelindustrie voor een grote uitstoot aan broeikasgassen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals koolstofdioxide (CO2), methaan en distikstofoxide. Dat komt door de melkkoeien en de mest die zij produceren. Ook hebben zij veel land, water en voer nodig. Voor een gemiddelde dagelijkse portie vlees is bijvoorbeeld al 14,5 liter water nodig. Je cappuccino maken met haverdrank in plaats van met koeienmelk, heeft een positieve invloed op het milieu. Zo verbruikt haverdrank 4,5 keer minder CO2 dan koeienmelk en 1,5 keer minder water. 

 

Grote impact

Door vaker plantaardig te eten maak jij een verschil voor het milieu, ook zonder elke dag van het jaar helemaal vegetarisch of plantaardig te eten. Door bijvoorbeeld een jaarlang drie keer per week je drinkzuivel door een plantaardig alternatief te vervangen, bespaar je 215 km rijden met de auto en 251 liter water. Als je dat ook doet met kaas en eetzuivel (zoals yoghurt en kwark), is de impact nog groter! 

Wie dus wil, kan tijdens de Week Zonder Vlees ook zuivel laten staan. Je zal dan ontdekken hoe makkelijk dat is dankzij alle plantaardige alternatieven in de supermarkt. Er zijn plantaardige variaties op yoghurt, melk, ijs en zelfs slagroom… Het is er echt allemaal! En als je na de week besluit om eens wat vaker geen vlees en/of zuivel te eten en drinken, dan doe je jezelf, het klimaat en de dieren een heel groot plezier!