Caroline Baerten

Hoi Caroline, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 
“Hoi, ik ben Caroline Baerten! Reeds in 2008 hebben mijn man en ik een food collective opgericht namelijk humus botanical gastronomy. Wat dan in 2016 heeft geleid tot de opening van het gastronomisch restaurant humus x hortense.  Het is geweldig om te zien hoe onze zaak is gegroeid, van in het begin 3 personen naar inmiddels een fantastisch voltallig team van 16 mensen! We hebben een zeer internationaal team: van Argentinië, Frankrijk tot Korea! Mensen verhuizen van de andere kant van de wereld naar België om bij ons te werken, omdat we echt een pionierspoisitie hebben op het gebied van plant-based fine-dining – we zijn namelijk het eerste plantbased restaurant in België dat een Michenlinster heeft gekregen.”     

Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw leven? 
“Sinds mijn 18de, en eigenlijk daarvoor al, denk ik al heel bewust na over wat het belang is van duurzaam leven in het algemeen. Ik lees veel en mijn kennis groeit voortdurend. En plantaardig eten is ook maar een klein onderdeel van duurzaam leven; we hebben bijvoorbeeld ook al 10 jaar geen auto meer, en ook ons huis is compleet ecologisch verbouwd.   

Bij humus x hortense proberen we ook zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zo hebben we een hele nauwe band met onze bio boer en volgt ons menu de 24 micro-seizoenen. We vinden het belangrijk om de nadruk te leggen op de, rijke botanische, biologische, lokale wereld. Alle vormen van leven zijn hierbij belangrijk: micro-organismen in de vruchtbare aarde en insecten op de planten zijn net zo belangrijk als koeien, varkens en kippen. Het gaat ons echt om het totaalplaatje!  

  Waarom wil je je inzetten als ambassadeur van de Week Zonder Vlees? 
“Eten zonder vlees is een thema dat me enorm aanspreekt. Wat ik zo fascinerend vind, is dat de Week Zonder Vlees een Europees karakter heeft en niet beperkt is tot één land. Ik wil graag het ecologisch bewustzijn verruimen, maar wel op een manier dat het heel toegankelijk is voor iedereen. Dit sluit heel erg goed aan bij de Week Zonder Vlees.”  

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vleesverminderaar? 
“Het allerbelangrijkst? Dat het eten gewoon lekker is! Kies voor lekkere smaken en laat je inspireren door wereldkeukens, bijvoorbeeld de Indische keuken. Of heerlijke Italiaanse gerechten waar je eenvoudig een plantaardige twist aan kunt geven. De keuken uit het Midden-Oosten, met Ottolengi als inspiratiebron, is ook eenvoudig en geweldig! Mijn tip is dus: laat je leiden door de traditionele keukens die al eeuwenlang heerlijke groentenbereidingen maken. Zoek een paar goede recepten op, haal kwaliteitsvolle specerijen en kruiden in huis en je kunt meteen iets onwijs lekkers maken!”  

  Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept?  
“Ik houd heel erg van de herfstkeuken. Je hebt het einde van de zomer, met heerlijke tomaten, gecombineerd met het begin van de winter met zijn warme smaken, wortelgroenten en stoofpotjes. Ik ben ook gek op alles met linzen! En oja, een van mijn favorieten: neem een hele witte kool, stop hem in de oven (op 120 graden) en laat hem urenlang langzaam garen in zijn eigen vocht, compleet met alle bladeren en alles eromheen. Je krijgt dan echt een overheerlijke boterzachte structuur!”