5x broodbeleg inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor je broodbeleg? Maak het zelf! Bekijk deze 5 smaakvolle, makkelijke en snelle opties!

1. Italiaanse groentespread

Ingrediënten
voor 4 personen (8 boterhammen)

  • 1 chilipeper, fijngesneden 
  • 1 teentje knoflook, geperst 
  • 465 g geroosterde paprika uit pot, uitgelekt 
  • 1 el tomatenpuree 
  • 2 tl Italiaanse kruiden 
  • Zout en peper 

Benodigdheden 

  • Keukenrobot of blender 

Bereidingswijze
1. Doe alle ingrediënten in een keukenrobot en mix tot het een samenhangend geheel. Proef en breng op smaak met zout en peper.
2. Schep de groentespread in een kom en serveer direct, of bewaar de groentespread in een schone, afsluitbare pot in de koelkast.

 

2. Zuivelvrije zuivelspread

Ingrediënten
voor 4 personen (8 boterhammen)

  • 170 g cashewnoten 
  • 1 citroen, het sap 
  • 1 teentje knoflook, geperst 
  • 10 g bieslook, fijngesneden 
  • 2 el water 
  • 1 el mosterd 
  • Zout en peper  

Benodigdheden 

  • Keukenrobot of blender

Bereidingswijze
1. Leg de cashewnoten in een grote kom en giet hier kokend water overheen totdat ze onder staan. Laat het een half uur tot een uur weken tot de cashewnoten zacht en lichter van kleur zijn.
2. Giet de cashewnoten af en doe ze in een keukenrobot of blender samen met de knoflook, citroensap, water en de mosterd. Mix tot een gladde en romige structuur. Voeg eventueel per eetlepel water toe voor een lichtere textuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.
3. Doe de spread in een kom en roer er de bieslook doorheen. Bewaar de zuivelspread in een schone, afsluitbare pot in de koelkast.

 

3. Frambozen-chiaconfituur

Ingrediënten
voor 4 personen 

  • 250 g diepvries frambozen 
  • 2 el chiazaad

Bereidingswijze
1. Verwarm de diepvries frambozen in een pot op lage temperatuur. Plet de frambozen met behulp van een houten lepel.
2. Voeg, wanneer de frambozen geplet zijn, het chiazaad toe aan de pot en roer het geheel goed door elkaar. Laat het mengsel 4-5 minuten pruttelen totdat er een confituurachtige structuur ontstaat. Voeg eventueel per theelepel extra water toe totdat de confituur de gewenste structuur heeft.
3. Haal de pot van de warmtebron en laat afkoelen. Bewaar de frambozen-chiaconfituur in een schone, afsluitbare pot in de koelkast.

 

4. Currysalade  

Ingrediënten
voor 4 personen (8 boterhammen)

  • 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld 
  • 1 pijpajuin, in dunne ringen 
  • 5 el (plantaardige) mayonaise
  • 1 el currypoeder 
  • Zout en peper 

Bereidingswijze
1. Doe de kikkererwten met de helft van de mayonaise in een kom en plet het geheel met een vork tot een samenhangend geheel.
2. Voeg de pijpajuin, de rest van de mayonaise en currypoeder toe en roer het mengsel door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en peper.
3. Serveer de currysalade direct of bewaar in een schone, afsluitbare pot in de koelkast.

 

5. Pindakaas

Ingrediënten
voor 4 personen 

  • 250 g ongezouten pinda’s 
  • Zeezout 

Benodigdheden 

  • Keukenrobot

Bereidingswijze
1. Doe de ongezouten pinda’s in een keukenrobot en maal de pinda’s 6-8 minuten totdat de olie van de pinda’s loskomt. Schraap wanneer nodig de resten van de pindakaas van de wanden van de keukenrobot. Hoe langer je mengt, hoe gladder de substantie wordt. Proef en breng op smaak met zeezout.
2. Bewaar de pindakaas in een schone, afsluitbare pot.